Blog Anneke

Le 4 Stagioni Bed & Breakfast

Feel at home in Umbria

Dierendag en St. Franciscus van Assisi

Dierendag en St. Franciscus van Assisi

Op 4 oktober, de dag na het overlijden van Franciscus van Assisi, werd zijn lichaam in een processie door Assisi gevoerd naar de kerk van San Giorgio, waar hij begraven werd. In dezelfde kerk sprak paus Gregorius IX twee jaar later zijn heiligverklaring uit en werd er begonnen met de bouw van de Sint-Franciscusbasiliek boven zijn graf. De dag waarop de processie plaatsvond (4 oktober) werd gekozen tot zijn feestdag.

 

De allereerste dierendag vond plaats op 4 oktober 1930. Een jaar eerder was tijdens een internationaal congres van de dierenbescherming die datum uitgeroepen tot werelddierendag om aandacht te vragen voor het welzijn van dieren. De keus viel op 4 oktober omdat het ook de gedenkdag is van Sint Franciscus van Assisi. De heilige die bekend staat om zijn grote respect voor al het leven en dat van dieren in het bijzonder.

 

Naast Franciscus’ compassie voor dieren is er de legende, dat hij met dieren kan praten. Zo zijn er verhalen over een preek van Franciscus voor een groep vogels. In plaats van weg te vliegen, luisteren ze – volgens het verhaal – aandachtig naar zijn redevoering.

 

Franciscus van Assisi en de preek met de vogels

 

Nog beroemder is de legende over een wolf, die de inwoners van Gubbio voortdurend aanvalt. Franciscus gaat het gesprek aan met de wolf en laat hem beloven, dat hij geen mensen meer zal aanvallen. In ruil hiervoor zullen de bewoners van Gubbio hem iedere dag te eten geven. De wolf gaat akkoord met Franciscus’ voorstel en de wolf en de dorpelingen leven voortaan in vrede met elkaar.

 

 

Subscribe

Free tips on Umbria

B&B Le 4 Stagioni

Let us fulfill your dreams and enjoy a holiday you'll never forget.

B&B Le 4 Stagioni

Look around our website to see what Umbria has to offer and what we have in store for you. See you in Umbria!