Ontdek Umbrië Umbria

Le 4 Stagioni Bed & Breakfast

Voel je thuis in Umbrië

Trasimeense Meer

Lago di Trasimeno

Het “Parco del Lago di Trasimeno” is het grootste van de 6 Regionale Parken in Umbrië. Het is een van de belangrijkste draslanden in Europa,  vanwege de bijzonder flora en fauna. Er overwinteren en broeden enkele tienduizenden water- en moerasvogels.

Het beschermde natuurgebied omvat het meer en de oevers. Het park is 13.200 ha. groot en het meer heeft een omtrek van 60 km.

Drasland

Drasland is laagland dat permanent of tijdelijk verzadigd is/wordt door opkomend water. Het is dus een gebied op de grens tussen landelijk en waterrijk gebied. Drasland vertoont hierdoor een karakteristieke vegetatie, een zeer grote biodiversiteit, aangepast aan deze wisselend omstandigheden. Het gebied dient veelal op de eerste plaats als opslag voor overtollig water. Bij overstroming nemen zij het teveel aan water op en bij droogte geven zij dat water af en bewaren zo het natuurlijk evenwicht.

Door de vele soorten biotopen vlak bij elkaar heeft een drasland een breed scala aan leven, wat natuurlijk weer veel vogels en andere roofdieren aantrekt.

Toeristische trekpleister

Het Trasimeense Meer is een belangrijke toeristische trekpleister. Toch is het geen plek voor massatoerisme. De oevers, waar duizenden watervogels leven en nestelen, staan niet volgebouwd met grote hotelcomplexen, maar je vindt er nog olijfgaarden en kleine agriturismi. De de prachtige natuur en de absolute rust, zelfs in de zomer als er veel toeristen zijn, maakt het de moeite waard het verder te ontdekken.

Lago di Trasimeno

In het meer liggen 3 eilandjes:

Isola Polvese

Isola Polvese is het grootste van de drie eilanden en behoort tot de gemeente Castiglione del Lago. Er zijn een paar historische monumenten te zien,  zoals de Chiesa di San Secondo, het Monastero Olivetano, de Chiesa di San Giuliano en een onlangs gerestaureerde XIV eeuwse kasteel. Interessant is de vijver van Porcinai (tuin van waterplanten), ontworpen door de landschapsarchitect Pietro Porcinai in de jaren vijftig.

Op het eiland is nu een educatief wetenschappelijk park, waar onderzoek wordt verricht, een centrum voor milieu-educatie en ruimte voor conferenties is .
Info: http://www.polvese.it

Het eiland is een geliefde bestemming voor natuurliefhebbers. Er heerst een sfeer van rust en stilte. Vanaf het eiland kan je de mooiste en romantische zonsondergang zien.

Isola Maggiore

Dit eiland valt onder de gemeente van Tuoro sul Trasimeno en is het enige eiland dat bewoond is. In vroegere tijden was het eiland een belangrijk visserscentrum. Het dorpje ziet er nog steeds uit als een vissersdorp uit 1500. Ooit woonden hier wel 600 mensen. Tegenwoordig wonen er nog maar een klein aantal mensen permanent op het eiland en verdienen de meeste mensen geld aan de toeristen die er in groten getale komen.
Het is een paradijselijk eilandje met steeneiken, vijgen en olijfbomen. Als bezienswaardigheden zijn er 2 Romaanse kerkjes, 2 graanmolens uit de middeleeuwen, een olijfmolen en zelfs 2 musea.

In het Casa del Capitano del Popolo kan je alles te weten te komen over de geschiedenis van het eiland, er is wat religieuze kunst te zien.
In het Museo del Merletto  zijn producten van kant te vinden. Begin 20e eeuw werd er op het eiland een kantklosschool geopend en de vissersvrouwen, maakte naast de netten nu ook prachtige gekantkloste kleedjes, handschoenen en andere sjieke producten voor adellijke families in de grote steden.

Isola Minore.

Het kleinste van de drie eilandjes. Het is onbewoond en in privé-bezit.

Passignano sul Trasimeno

Busbootjes

Op het meer varen z.g. busbootjes van de wal naar de eilandjes.
Boten naar het Isola Maggiore vertrekken o.a. vanuit Tuoro en Passignano, die naar het Isola Polvese vanuit San Feliciano.
Vertrektijden van de boot en frequentie verschillen per seizoen.
Kijk op: http://www.umbriamobilita.it voor de meest recente informatie.

Oasi Naturalistica La Valle

De Oasi “La Valle” net buiten het dorp San Savino aan de meest interessante kant van het Trasimeense Meer; de ondiepe wateren en de uitgebreide rietvelden maken het een belangrijke plaats voor vogels om even te stoppen, daarnaast is het is een broedgebied voor duizenden vogels langs hun jaarlijkse migratieroutes.
Vogellaars kunnen vanuit een observatiehut in de Oasi de la Valle vele vogels waarnemen, zoals de aalscholver, blauwe reiger, ijsvogel en smienten. Vanuit de Oasi kan je een excursie maken met een fluisterboot.

Het natuurcentrum is het hele jaar open voor bezoekers: van 9-13 uur en 15-18 uur (oktober-mei) en van 16-20 uur (juni-september).
Je kunt een rondleiding volgen, of zelf op pad gaan met een audio-gids (Engels en Italiaans).
Er is een observatorium, die via een houten loopbrug van 500 m. over het water bereikbaar is.
Info: http://www.oasinaturalisticalavalle.it

Sportief

Er lopen 16 gemarkeerde wandelroutes rond het meer, die zijn uitgezet door de C.A.I. (Club Alpino Italiano). Gedurende het seizoen worden er ook geleide wandelexcursies georganiseerd door de lokale V.V.V.'s, vaak gecombineerd met een bezoek aan een wijnboer, olijfmolen of een andere lokale producent. Daarnaast zijn er ook routes voor fietsers en mountainbikers. Je kunt ook een rondje om het meer fietsen; voor een deel is dat een fietspad, de rest gaat nog over gewone wegen.
Natuurlijk is het meer geschikt voor talloze watersporten. Langs het meer zijn er bedrijven, waar je een waterfiets, een kano of een zeilboot kan huren.
Visliefhebbers kunnen aan de rand van het meer hun hengel uitslaan of meegaan met lokale vissers.

zonsondergang

Gezellige stadjes en dorpjes

Om het meer liggen een aantal plaatjes, zoals, Castiglione del Lago, Tuoro, Passignano sul Trasimeno met wat bezienswaardigheden en leuke restaurantjes. Bij deze plaatsen, kan je ook met een busbootje naar een van de eilanden varen.
In het dorpje San Feliciano vind je het Museo della Pesca; na afloop kan je de theorie in praktijk brengen en met de vissers mee uit vissen gaan.

Abonneer je

Gratis tips over Umbrië

B&B Le 4 Stagioni

B&B Le 4 Stagioni ligt in het hart van Umbrië. Laat ons je dromen vervullen en geniet van een vakantie, die je nooit zult vergeten.

B&B Le 4 Stagioni

Kijk rond op onze website om te zien wat Umbrië te bieden heeft en wat wij voor jou in petto hebben.
Tot ziens in Umbrië!