Blog van Anna

Le 4 Stagioni Bed & Breakfast

Sentirsi a casa in Umbria

Reizen naar Italië mag weer, maar wat zijn de regels?

Reizen naar Italië mag weer, maar wat zijn de regels?

In dit artikel lees je het laatste nieuws over de corona-situatie in Italië. Wat is het reisadvies van de overheid voor Belgen en Nederlanders? Wat zijn de Italiaanse regels? Welke extra documenten heb ik nodig om te reizen naar Italië?

 

Laatste update 13 september 2021

 

Reisadvies voor Italië van Nederland en België

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft als reisadvies voor Italië code geel. Code geel betekent: Let op, veiligheidsrisico's.

De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken van België zegt: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.

Op de kaart van de EU (zie kaart hierboven) is het grootste deel van Italië oranje, net als Belgie een Noord-Nederland. 

 

Kleurcodes Italië

In Italië hanteren we een andere kleurcode dan Nederland: wit, geel, oranje en rood, waarbij rood veel besmettingen aangeeft en wit niet of nauwelijks.

Elke week worden de regio’s gewogen op het aantal besmettingen, de Rt bepaalt de kleur en maandags gaan de nieuwe kleurcodes in. Vanaf 31 mei kleurden de regio's langzaamaan van geel naar wit. Het gaat nog steeds redelijk goed in Italië!

 

kleurcodes Italië per regio - colori regione - sinds 28 juni

 

In witte zones is het risico op besmetting laag (Rt < 0,5) en gelden weinig beperkingen. Op dit moment zijn er geen gele, oranje en rode zones.

 

Reizen van Nederland of België naar Italië

Vanaf 1 juli  kun je in de CoronaCheck-app van de overheid een QR-code aanmaken, waarmee je kunt reizen binnen de EU. Je kunt in de app:

  • een vaccinatiebewijs krijgen (alleen geldig 14 dagen, nadat je volledig gevaccineerd bent), of
  • een negatief testbewijs ontvangen (maximaal 48 uur voor aankomst afgenomen), of
  • een herstelbewijs van het coronavirus (niet langer dan 6 maanden geleden) toevoegen

Daarnaast moet je een digitaal formulier "Passenger Locator Form" invullen, je vindt het document op https://app.euplf.eu/#/

Eind mei / begin juni ben ik in Nederland geweest met het vliegtuig en bij terugkomst in Italië werden deze documenten inderdaad gecontroleerd, dus zorg dat je ze bij je hebt.

Van veel mensen, ook gasten en vrienden, die momenteel met de auto richting Italië komen, hoor ik dat zij totaal niet gecontroleerd zijn, dus je kan een risico nemen ... Let wel, als je in Italië geen test of vaccinatiebewijs kunt laten zien bij een politiecontrole, dan kan je een fikse bekeuring krijgen!

Vergeet niet maskertjes mee te nemen, ze zijn nog verplicht voor binnen!

 

Basis Coronaregels Italië

  • 1 m. afstand houden
  • Binnen zijn mondkapjes verplicht vanaf 6 jaar. Behalve tijdens het eten of drinken

Vanaf 6 augustus heb je een digitaal Covid-19-certificaat, of wel een Green Pass of je Corona Check App nodig om toegang te krijgen tot:

  • de binnenruimtes van restaurants
  • theaters, bioscopen, evenementen en sportwedstrijden
  • musea en andere culturele locaties
  • zwembaden, sportscholen, spa's en wellnesscentra, thema- en pretparken, recreatie- en vrijetijdscentra, speelhallen en casino's
  • beurzen, congressen en vergaderingen.

Vanaf 1 september heb je ook een "Green Pass" of een gelijkwaardig certificaat nodig om aan boord te gaan van een vliegtuig, schepen en veerboten, Intercity- en hogesnelheidstreinen en langeafstandsbussen.

 

Reizen van Italië naar Nederland of België

Naar Nederland terugkerende reizigers moeten een digitaal coronabewijs kunnen laten zien (een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een bewijs dat ze onlangs corona hebben gehad en hersteld zijn). De negatieve test mag een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud of een antigeentest van maximaal 24 uur oud. In Italië kun je bij veel apotheken op afspraak een antigeentest laten afnemen.

Als je met het vliegtuig reist moet je een gezondheidsverklaring invullen en bij je houden. 
Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als je gevaccineerd bent!

Blijf op de hoogte: Nederlanders download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Italië favoriet, dan ontvang je een pushbericht als het reisadvies verandert.

Of voor België kijk op het reisadvies van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

 

 

Abbonarsi

Suggerimenti gratuiti su Umbria

B&B Le 4 Stagioni

B&B Le 4 Stagioni si trova nel cuore dell'Umbria. Cerchiamo di realizzare i vostri sogni e le vacanze non è mai stato così facile!

B&B Le 4 Stagioni

Guardatevi intorno il nostro sito per vedere che l'Umbria ha da offrire e ciò che abbiamo in serbo per voi. Ci vediamo in Umbria!