Blog van Anna

Le 4 Stagioni Bed & Breakfast

Sentirsi a casa in Umbria

December in Umbrië

December in Umbrië

De maand december staat altijd bol van activiteiten en evenementen in Umbrië. Hoewel we wel "San Nicolà", Sint Nicolaas, kennen, wordt hier geen Sinterklaas gevierd. Nee, hier beginnen de festiviteiten meestal de dagen rond 8 december.

 

Kerstmarkten

Dit jaar beginnen de meeste kerstmarkten al op 1 december en sommigen duren zelfs tot 6 januari. Bijna elk dorp heeft tegenwoordig wel een eigen kerstmarkt de mooiste en grootste is die van Perugia.

 

Natale alla Rocca in Perugia kerstmarkt

 

De kleuren, de lichten en geuren van Kerstmis ruik je in de zalen en straatjes van de Rocca Paolina, de imposante fortificatie van de stad Perugia, van 8 december tot 24 december is er "Natale alla Rocca", een ambachtelijke kwalitatieve kunst- en kunstnijverheidsmarkt. Onder de oude straten en pleinen van het middeleeuwse Perugia ontdek je de traditionele smaken, lokale en nationale producten en je vindt er originele ideeën om te schenken. 

 

Immacolata

8 December, de dag van de onbevlekte ontvangenis van Maria, ofwel “Immacolata” is een feestdag in de katholieke kerk en in Italië. Als  8 december op een doordeweekse dag valt, dan is iedereen vrij en vaak nemen ze de dagen ertusen ook vrij, dat noemen ze een “Ponte”, een bruggetje. 

 

Gubbio de grootste kerstboom ter wereld

 

De grootste kerstboom ter wereld

Op 7 december wordt met veel tamtam in Gubbio de grootste kerstboom ter wereld aangestoken en deze brandt zodra het donker wordt tot Driekoningen of "Epifania" op 6 januari.

In 1991 kreeg de kerstboom van Gubbio het predicaat "de grootste kerstboom ter wereld" in het Guinness Book of World Records. De boom staat op de helling van de berg Monte Ingino, is gemaakt van meer dan 700 lichten, 450 m. breed en meer dan 750 meter hoog. 

Vanaf mijn terras kan ik net de top met de komeet zien, hoewel Gubbio 60 km bij mij vandaan ligt.

 

Kerstconcerten

In deze maand zijn er veel concerten van klassieke kerstconcerten, christmas carols tot het Umbria Jazz Festival de Winter editie, die in Orvieto gehouden wordt. Ik zing in een koor en ook wij hebben een aantal optredens deze maand, waarvan een in Bettona, de plaats waar ik woon.

 

Kerst

Kerstavond “La Vigilia” wordt eerst thuis gevierd, de hele familie komt bij elkaar en er wordt uitgebreid gedineerd. Het diner op kerstavond bestaat altijd alleen maar uit visgerechten. Meestal komen er zeven verschillende gerechten met vis op tafel. Daarna gaat men naar de nachtmis.

De lunch op eerste kerstdag “Pranzo di Natale” is weer een uitgebreide maaltijd met familie en vrienden. Daarna gaat men op pad om de Kerststallen te bekijken. Tweede kerstdag is een minder belangrijke feestdag, hoewel de laatste jaren de Kerstman “Babba Natale” vanuit Amerika ook hier steeds belangrijker wordt, zeker voor de kinderen, want cadeautjes hoort daar natuurlijk ook bij.

 

de eerste kerststal in Greccio

 

De Kerststallen

Tijdens een verblijf in Greccio (Lazio) hield Franciscus van Assisi in de kerstnacht een mis in een grot, die hem deed denken aan de geboortegrot in Bethlehem. In deze grot maakte hij een kerststal met een echte voederbak als kribbe. Inwoners van het dorp kwamen met fakkels naar de mis, die werd voorgedragen voor de kribbe. Tijdens de mis predikte Franciscus over de nederigheid en armoede van Jezus en nam hij een slapend kind uit de wieg en wekte het. 

Sindsdien is de kerststal – in eindeloze variaties – vast onderdeel van de kerstviering geworden. De levende kerststal kreeg al snel navolging, eerst met levende mensen en dieren en later met kleine groepen met figuren van hout en gips die met Kerstmis worden neergezet rond de kerstboom. Eind achttiende eeuw was de kerststal pas in de huiskamers te vinden, toen kerstmis een waar familiefeest werd.

In veel dorpen en steden worden nu wedstrijden gehouden, wie de mooiste kerststal heeft en dan bedoel ik niet alleen het stalletje, nee hele landschappen worden gecreëerd met lichtjes en bewegende elementen, die mij altijd doen denken, aan de huisjes en het landschap, dat mijn vader ooit voor mijn broer maakte bij zijn spoortreintjes. 

 

Presepe vivente in Bettona

 

In een aantal plaatsen wordt een “Pesepe Vivente”, een levende kerststal, gehouden. Ook Bettona doet aan deze traditie mee. Het hele dorp wordt vanaf 17.00 verlicht met kaarsen en als je dan de stadspoort binnengaat, waan je je in het Bethlehem van het jaar nul en ga je mee met een gids het kerstverhaal in, van de onbevlekte ontvangenis tot de geboorte van Christus en op Driekoningen zijn natuurlijk ook de 3 wijzen uit het oosten aanwezig.

 

Oudejaarsavond en Nieuwjaarsdag

Meestal wordt de Oudejaarsavond ofwel "San Silvestro" gevierd met familie of vrienden op het plein (waar concerten of diverse feesten worden georganiseerd) maar natuurlijk ook thuis. Het is traditie om een oudjaarsdiner te bereiden, een stevige maaltijd, waarbij traditioneel zampone, varkenspoot of cotechino, een gekruide worst, met linzen gegeten wordt, want als er op oudejaarsavond linzen worden gegeten, brengen ze volgens de traditie evenveel geld op als je linzen gegeten hebt!

Een minder gebruikelijke traditie is om tijdens het aftellen naast het glas mousserende wijn ook druiven en drie verschillende munten vast te houden, als geluksbrenger. Uiteraard wordt er ook vuurwerk afgestoken, maar dat stelt niet zoveel voor. Veel mooier is het vuurwerk, dat centraal in de dorpen en steden wordt   afgestoken en dan sta ik op mijn teras op de eerste rang!

 

Buon Natale e Felice Anno Nuovo!

 

 

 

Abbonarsi

Suggerimenti gratuiti su Umbria

B&B Le 4 Stagioni

B&B Le 4 Stagioni si trova nel cuore dell'Umbria. Cerchiamo di realizzare i vostri sogni e le vacanze non è mai stato così facile!

B&B Le 4 Stagioni

Guardatevi intorno il nostro sito per vedere che l'Umbria ha da offrire e ciò che abbiamo in serbo per voi. Ci vediamo in Umbria!