Blog van Anna

Le 4 Stagioni Bed & Breakfast

Sentirsi a casa in Umbria

De Houtkachel

De Houtkachel

​Op school leerden we ooit, dat Italië een mediterraan klimaat heeft met warme zomers en milde winters. Na mijn eerste winter kon ik het daar niet echt mee eens zijn, ik vond het gewoon koud. Nu woon ik wel op een een hoogte van ruim 500 m. maar toch.

Maart 2006 kwam ik in Umbrië wonen. Mijn huis had een open haard, een houtkachel en gas-gevelkachels. De houtkachel staat in de serre, de open haard in de woonkamer en de gas-gevelkachels zijn verdeeld over de woonkamer, keuken en slaapkamers.

Als je een huis koopt, kan je een inschatting maken van het woongenot, maar ik had geen idee, dat mijn huis zo slecht “winterproof” was. Het dak en de muren van het woongedeelte bleken totaal niet geïsoleerd te zijn. Tegenwoordig wordt daar zeer goed naar gekeken, maar toen helaas nog niet. Bovendien tussen de woonkamer en de serre zat geen deur.

Pas als je echt in zo’n huis woont kom je langzaam achter deze ongemakken en kan je er wat aan veranderen. Zo heb ik voor mijn tweede winter in Umbrië de open haard laten vervangen door een tweede houtkachel en een deur laten plaatsen tussen de woonkamer en serre.

De serre fungeert nu als een buffer voor het huis en wordt ‘s winters alleen gebruikt door mijn kuipplanten om er te overwinteren.

Naast hout uit mijn eigen bos, komt de rest van het hout uit de buurt en is het een vrij goedkoop brandmiddel. Gas is in Italië zeer duur. De gas-gevelkachels worden alleen gebruikt, als het buiten rond de 0° C. en dat is het gelukkig maar heel zelden.

Mijn houtkachel verwarmt mijn woonkamer prima. De kachel is bekleed met keramiek en ook de kachelpijp heeft een keramische coating, waardoor het de warmte heel goed vasthoudt. Door het glazen deurtje kan je genieten van het spel van de vlammetjes.

Ik gebruik mijn kachel niet alleen voor de sfeer of me lekker te warmen, de kachel wordt ook gebruikt om te koken, of liever gezegd om laten te pruttelen of te stoven.

Het is vandaag ongezellig grijs weer en er staat een fiks windje, Hollands weer dus, waardoor ik ineens trek heb in een een lekkere kippensoep. Mijn vriezer is gevuld met heerlijke soepkippen. De kippen, die zomers voor lekkere eitjes zorgen, worden in het najaar door mijn tuinhulp Francesco geslacht en geven mij de hele winter plezier.

 

kippensoep

 

Ben je ook dol op kippensoep? Hier vind je mijn recept.


P.S. De kamers voor mijn gasten, die lager liggen op de berghelling, beschikken wel over centrale verwarming. ‘s Winters ben ik gesloten, maar vanaf Pasen tot 1 november geopend, dus ook als je vroeg of laat in het seizoen komt, daar kan je zelf de temperatuur regelen. :)

Abbonarsi

Suggerimenti gratuiti su Umbria

B&B Le 4 Stagioni

B&B Le 4 Stagioni si trova nel cuore dell'Umbria. Cerchiamo di realizzare i vostri sogni e le vacanze non è mai stato così facile!

B&B Le 4 Stagioni

Guardatevi intorno il nostro sito per vedere che l'Umbria ha da offrire e ciò che abbiamo in serbo per voi. Ci vediamo in Umbria!