Blog van Anna

Le 4 Stagioni Bed & Breakfast

Sentirsi a casa in Umbria

Le Infiorate

Le Infiorate

Een uniek evenement, wat je zeker niet mag missen als je in Umbrië bent, is het Bloemenfestival van Spello, ofwel het leggen van bloementapijten in de nacht voor “Corpus Domini”, Sacramentsdag en het wandelen van de Sacramentsprocessie over de prachtige bloementapijten.

Sacramentsdag valt eigenlijk op de tweede donderdag na Pinksteren, Op dit feest vieren rooms-katholieken de instelling van de eucharistie. Ze eten op deze dag brood en drinken wijn. Het brood verwijst naar Jezus' lichaam, de wijn naar het bloed dat Jezus offerde omwille van het heil van de mensen. De dag wordt in Nederland en Italië de zondag erna gevierd.

Op deze dag is er de Sacramentsprocessie, waarbij de priester het Allerheiligste Sacrament (de heilige Hostie) in een monstrans door de straten van de parochie ronddraagt. 


In de aanloop naar deze dag trekken de bewoners van Spello de Monte Subasio op om bloemen te verzamelen. De dagen daarna zit iedereen – jong en oud, man en vrouw – bloemetjes te ontdoen van hun hartjes, steeltjes, of blaadjes, al naar gelang hetgeen nodig is. 

Infiorata Spello


De afbeeldingen van de bloementapijten zijn van religieuze aard en elk jaar wordt de mooiste uitgekozen. Nadat de processie er overheen is gelopen, worden de resten van de bloemen weer verzameld en gebruikt om er plantaardige kleurstoffen van te maken.

Infiorata Cannara


In heel veel stadjes en dorpen in Italië worden er bloementapijten of -schilderijen gelegd, niet altijd van echte bloemblaadjes, vaak wordt gekleurd zaagsel gebruikt, misschien niet zo mooi als in Spello, maar zeker de moeite waard om te bekijken. Ik ga vaak kijken in Canara, minder druk en ook heel mooi.

Infiorata Cannara

De bloemtapijten zijn een oude traditie, tussen kunst en religie, die elk jaar een paar uur na het passeren van de processie weer verdwenen is.

 

Abbonarsi

Suggerimenti gratuiti su Umbria

B&B Le 4 Stagioni

B&B Le 4 Stagioni si trova nel cuore dell'Umbria. Cerchiamo di realizzare i vostri sogni e le vacanze non è mai stato così facile!

B&B Le 4 Stagioni

Guardatevi intorno il nostro sito per vedere che l'Umbria ha da offrire e ciò che abbiamo in serbo per voi. Ci vediamo in Umbria!