Blog van Anna

Le 4 Stagioni Bed & Breakfast

Sentirsi a casa in Umbria

Sagra

Sagra

Een van de leukste dingen om te doen in Umbrië is een bezoek brengen aan een Sagra en vaak ga ik er dan ook met mijn vrienden en gasten naartoe.

Wat is een sagra?
Een sagra is een (dorps)feest, waar je op straten en pleinen kunt eten aan lange tafels en waar je de heerlijkste lokale gerechten kunt eten voor een habbekrats. Het wordt volledig gerund door vrijwilligers en de opbrengst komt de gemeenschap ten goede.

Sagra's hebben allerlei namen, vaak zijn ze vernoemd naar een specifiek product, zo heet de sagra in mijn dorp Bettona “Sagra dell'Oca”, ofwel feest van de gans. In heel veel gerechten is ganzenvlees gebruikt, heel erg lekker. Andere namen zijn “Sagra della Fragola” (aardbei), “Sagra della Cipolla” (ui), “Sagra del Tartufa” (truffel).

Van oorsprong was een sagra een heiligfeest om de goden gunstig te stemmen of te bedanken.

Naast het eten en drinken is er altijd muziek, vaak om op te dansen, maar ook luistermuziek. Soms zijn er ambachtelijke marktjes of commerciële kraampjes. De sfeer is altijd zeer gezellig, een dorp leeft helemaal op van zo'n feest.

sagra della cipolle in Cannara

Ook voor toeristen?
Een sagra duurt meestal 10 dagen, begint meestal op een vrijdag tot en met de volgende week zondag. Het is heel leuk om mee te maken, je zit midden tussen de Italianen en je komt er nauwelijks toeristen tegen. Een sagra is echter niet alleen voor de eigen bewoners, iedereen is welkom, ook toeristen. 

Hoe weet ik of er een sagra in de buurt is?
In Italië gaat veel communicatie via de “aanplakmuren”, naast de overlijdensberichten, vind je hier ook informatie over de evenementen in de omgeving.

Of kijk eens op: www.umbriasagre.com
of www.umbriaeventi.com
of www.turismoumbria.net

Sagra in Tordandrea

Hoe meld ik me aan?
Je hoeft je niet aan te melden, je gaat naar de plaats, waar de sagra gehouden wordt. Vaak staan er bij het dorp parkeerhulpen, die aanwijzingen geven, waar je het beste kunt parkeren. Dan loop je het dorp in. Kun je het niet meteen vinden, dan vraag je “Dove è la sagra?” en je zult in de juiste richting gestuurd worden. 

Hoe werkt het?
Op de plaats van de sagra vind je het menu met een prijslijst en een mogelijk om aan te geven wat je wilt bestellen. Daarnaast kan je meestal een volgnummer trekken en is er een scherm waarop je kunt zien welk nummer aan de beurt is, zo niet dan moet je bij de kassa in rij gaan staan. Voordat je bestelt ga je eerst op zoek naar een tafel, waar je wilt gaan zitten. Op elke tafel staat een nummer, dit nummer vul je in op bestelformulier plus je naam en het aantal personen. Zodra je aan de beurt bent geef je het formulier af en betaal je. Bewaar je betaalbon, die heb je straks nog nodig. De gerechten worden meestal daarna door kinderen aan je tafel gebracht en zij strepen op de betaalbon af wat ze gebracht hebben. Als het heel druk is, kan je meestal bij de bar alvast drankjes bestellen en die meteen meenemen.

sagra dell' Oca in Bettona

Meestal werkt het zoals boven beschreven, maar natuurlijk zijn er varianten op. Tegenwoordig zie ook formules, waar iemand verantwoordelijk is voor een aantal tafels, bij deze persoon kan je bestellen en afrekenen.

Kom je er niet uit vraag dan aan de Italianen, die vlakbij zitten om hulp, dat doen ze graag. Het leukste is het, als je zelf met een groepje bent. En vergeet vooral niet na het eten even een dansje te maken op het plein.

dansen op de sagra

Abbonarsi

Suggerimenti gratuiti su Umbria

B&B Le 4 Stagioni

B&B Le 4 Stagioni si trova nel cuore dell'Umbria. Cerchiamo di realizzare i vostri sogni e le vacanze non è mai stato così facile!

B&B Le 4 Stagioni

Guardatevi intorno il nostro sito per vedere che l'Umbria ha da offrire e ciò che abbiamo in serbo per voi. Ci vediamo in Umbria!