Blog van Anna

Le 4 Stagioni Bed & Breakfast

Sentirsi a casa in Umbria

Pasen in Umbrië

Pasen in Umbrië

Religieuze Evenementen in steden en dorpen tijdens Pasen, het herbeleven van de Passie en de Verrijzenis van Christus.

Tijdens de Middeleeuwen ontstonden de mysteriespelen, een toneelvorm, die ontstond in de kerk uit een vorm van aanschouwelijk onderwijs, waarbij geestelijken een gebeurtenis uit de bijbel verbeeldden via dialoog en beurtzang. Gaandeweg ontwikkelde dit zich tot een meer uitgebreide voorstelling. Zo ontstond ook het z.g. Passiespel, nu ook in Nederland weer bekend als The Passion.

In Umbrië worden deze spelen al sinds de vroege Middeleeuwen opgevoerd en behielden ze de charme van weleer. Op Goede Vrijdag worden dorpen en binnensteden verlicht met fakkels en toortsen, mannen en vrouwen zingen oude gezangen, boetelingen lopen op blote voeten en dragen het kruis, gevolgd door de oude broederschappen met al oude kostuums en hun banieren. Op sommige plaatsen wordt naast de processie ook het Passiespel opgevoerd van het laatste avondmaal tot en met de kruisiging. Een waar spektakel om daar bij te zijn en eventueel mee te doen.

De kerkelijke vieringen beginnen al op Palmzondag, als de periode van de vasten eindigt en de Heilige Week begint. Met deze dag viert de kerk de intocht van Jezus in Jeruzalem, toegejuicht door de menigte met palm- en olijventakken en in bijna alle kerken worden dan een week lang allerlei rituelen gevierd.

Naast de vele vieringen in de kerken zijn er een aantal processies, die bijzonder zijn ook voor niet gelovigen.

Assisi – Goede Vrijdag – Processie van de Dode Christus

Processie van middeleeuwse oorsprong met alle Broederschappen langs het met fakkels verlichte historische centrum van de stad. De processie begint om 19.30 uur vanaf de kathedraal van San Rufino met het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten tot aan de Basiliek van St. Franciscus en dan terug naar de kathedraal, samen met het beeld van de dode Christus.

Santa Maria degli Angeli – Goede Vrijdag – Processie van de Dode Christus

De processie begint om 20.00 uur bij grote basiliek met een grote optocht van de dode Christus en de Mater Dolorosa met deelname van vele broederschappen van de stad.

Paasprocessie in Gubbio

Gubbio – Goede Vrijdag - Processie van de Dode Christus

Een zeer imponerende processie. Al sedert eeuwen wordt het Lijden van Christus uitgebeeld. De stoet wordt geopend door medebroeders gekleed in witte pakken met puntmutsen, die ook het gezicht bedekken en met ‘battistrangole’ in de hand (instrument dat een ijzerachtig geluid maakt). Andere medebroeders dragen de voorwerpen van de Passie en de schedel die Golgotha symboliseert. Vervolgens zien we de afbeeldingen van de Dode Christus en van de Moeder der Zeven Smarten: waardevolle houten beelden van lokale makelij. Na deze beelden heffen de koorzangers van de Miserere hun liederen aan, die volgens traditie mondeling worden overgedragen. De processie begint bij het vallen van de avond bij de S. Croce Kerk en gaat vervolgens door de belangrijkste straten van de stad. Op enkele punten van de route worden grote vuren ontstoken als de processie voorbij komt.

Bettona – Goede Vrijdag – Processie van de Dode Christus en het Passiespel

Het Passiespel start na de kerkdienst rond 21.30 uur en de grote processie is een onderdeel van het spel, waar iedereen aan mee kan doen. De diverse scènes spelen zich af op verschillende plekken in het historisch centrum van Bettona met deze volgorde: Laatste Avondmaal, de Olijvenhof, Proces Kajafas, Pontius Pilatus, Ontmoeting met Maria en Cyrene, Kruisiging. Het publiek volgt het spel door het stadje en meelopen met de processie. Er spelen meer dan 70 figuranten een rol. Prachtig om mee te maken.

Passiespel in Bettona

Abbonarsi

Suggerimenti gratuiti su Umbria

B&B Le 4 Stagioni

B&B Le 4 Stagioni si trova nel cuore dell'Umbria. Cerchiamo di realizzare i vostri sogni e le vacanze non è mai stato così facile!

B&B Le 4 Stagioni

Guardatevi intorno il nostro sito per vedere che l'Umbria ha da offrire e ciò che abbiamo in serbo per voi. Ci vediamo in Umbria!